Rositas blogg

Välkommen till Rosita Runegrunds blogg. Jag kommer från Bohuslän och är riksdagsledamot för Kristdemokraterna sedan 1998. Varmt välkommen!

My Photo
Name:
Location: Tjörn, Bohuslän, Sweden

Före detta riksdagsledamot från och med oktober.

Wednesday, February 22, 2006

Visa civilkurage!

Idag, den 22:a februari, är det den internationella brottsofferdagen. Antalet anmälda brott har ökat med 12 procent de senaste 10 åren och bakom alla siffror döljer det sig brottslingar som måste få stränga straff. Men siffrorna döljer även brottsoffer som måste erkännas och få sin upprättning, någonting de idag inte får tillräckligt. Därför är behovet av en internationell dag där brottsoffren uppmärksammas viktig!

En busschaufför vågade nyligen visa civilkurage och gick emellan då en man sparkades av flera andra män. Som tack hotades han med uppsägning! Hur är det möjligt? Är vi på väg mot ett kallt samhälle där allt färre visar civilkurage? Vi får inte acceptera att en person som offrar sin egen bekvämlighet för att bistå en människa i nöd straffas för detta. Vi behöver därför en lag om en skyldighet att bistå en medmänniska i nöd som enbart skulle kräva det som borde vara en självklarhet; att vi efter förmåga, om det kan ske utan fara för eget liv och hälsa, är skyldiga att hjälpa. En sådan lag skulle visa att samhället uppmuntrar engagemang och solidaritet. I förlängningen leder det till minskad brottslighet och ett ökat förtroende för rättsväsendet. Glöm inte dina medmänniskor och gör det du skulle önska att andra gjorde mot dig om du själv blev utsatt för brott: visa civilkurage!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home