Rositas blogg

Välkommen till Rosita Runegrunds blogg. Jag kommer från Bohuslän och är riksdagsledamot för Kristdemokraterna sedan 1998. Varmt välkommen!

My Photo
Name:
Location: Tjörn, Bohuslän, Sweden

Före detta riksdagsledamot från och med oktober.

Tuesday, March 07, 2006

Sluta svartmåla Bankeryd, Nuder!

(Artikel tillsammans med Göran Hägglund)

I en artikel i Bohuslänningen den 2/3 kritiserar socialdemokraterna Pär Nuder och Chatarina Bråkenhielm Alliansens uppgörelse i Bankeryd. Syftet är det vanliga – alliansens politik skall baktalas och svartmålas, samtidigt som den egna förträffligheten framhålls och förhävs.

I Pär Nuders Sverige är nämligen allt frid och fröjd, om man får tro honom själv. Tillväxten är hög, och det finns därför ingen anledning att göra någon ändring av den ekonomiska politiken. Samtidigt är det i Pär Nuders Sverige som omkring 1,5 miljoner människor under en vanlig dag inte har ett jobb att gå till eller jobbar mindre än de skulle vilja. Det är i Pär Nuders Sverige som var femte person i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden, som äldreomsorgen gör pensionärer undernärda, och en fjärdedel av skoleleverna lämnar skolan med bristfälliga kunskaper. Det är i Pär Nuders Sverige som brotten förblir olösta, tänderna har blivit en klassfråga och fastighetsskatten tvingar de sparsamma att sälja hus och hem.

Som svar på detta har Kristdemokraterna tillsammans med de andra allianspartierna i Bankeryd presenterat ett program för arbete som skall ge utrymme för fler jobb, fler nya företag och kraftiga stimulanser till de företag som vågar anställa. Paketet omfattar skattesänkningar på drygt 1000 kronor i månaden för alla som arbetar, nedsatt arbetsgivaravgift till företag som anställer och nystartsjobb till alla dem som hamnat i utanförskap i socialdemokraternas Sverige. Vår målsättning är att öka sysselsättningen i den privata sektorn, vilket i förlängningen också ger ökade skatteintäkter till statskassan - och därmed utrymme för bättre offentlig service. För att ha råd med dessa satsningar måste vi emellertid spara i bland annat a-kassan, sjukförsäkringen och på statlig byråkrati. Inget förslag lämnas ofinansierat – det är alliansen helt överens om.

Detta kan ställas mot vänsterkartellens hafsigt hopsydda åtgärdspaket som ger 55 000 personer tillfällig sysselsättning i offentlig sektor över valet. Men vad händer sen, när plusjobbspengarna är slut? När utbildningsvikariaten och friårslediga skall tillbaka till arbetet? Då framkommer att den fina BNP-tillväxt som Pär Nuders regering pumpat fram inte lett till någon större ökning av sysselsättningen i den privata sektorn. Till och med s-lydorganet AMS erkänner att bara vart femte jobb som vänsterkartellen skapar är på riktigt!

Det är dags att Pär Nuder slutar baktala alliansens politik och istället talar om vad vänsterkartellen vill göra för att komma tillrätta med det utanförskap som skapats under de 12 år som socialdemokraterna suttit vid makten. Bankerydsuppgörelsen var säkert inte perfekt, men det är hittills det enda paketet från något regeringsalternativ som på allvar tar itu med Sveriges långsiktiga problem.

Göran Hägglund
Rosita Runegrund

0 Comments:

Post a Comment

<< Home